Son dönemde online şahıs şirketi kurma da sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Vergi dairesine hiç gitmeden, e-devlet uygulaması üzerinden de şirketinizi kurmak için gerekli işlemleri yapabilirsiniz. E devletten şahıs şirketi kurma işlemleri genel itibarı ile beş aşamada tamamlanır.
Bu işlem İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirilir. Bu sisteme e-devlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra ilk olarak “Sicil Bildirimleri” bölümünden “İşe Başlama” seçeneğine tıklanır ve aşağıdaki adımlar takip edilir.
İşletme adresi, bağlı olunan vergi dairesi, faaliyet (NACE) kodu girilir. Şayet doğrudan iş yerinize ait bir ofis adresi yoksa home office şeklinde çalışacağınız evinizin ya da kiralayacağınız sanal ofisin adresini de girebilirsiniz. İşçi çalıştırıp çalıştırmayacağınız ve iş yerinizin kira olup olmadığı belirtilir. Bu bilgiler ödemeniz gereken Stopaj Vergisi hesaplanırken kullanılır. Basit ya da gerçek usûl arasından vergilendirme türünüzü seçmeniz gerekir. E-ticaretle uğraşmayı düşünüyorsanız bu, gerçek usûle tabi olacağınız anlamına gelir. Basit usûl; marangoz, mahalle bakkalı, berber, terzi gibi işletmeleri kapsar. İşe başlama tarihi girilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta; işe başlama bildirimini en geç 10 gün içinde yapmanız gerektiğidir. Bu süre zarfında gerekli bildirimde bulunmayan işletmelere usûlsüzlük cezası kesilir. Son olarak e-tebligat bildirimi isteyip istemediğiniz belirtilir; e-posta ve cep telefonu bilgileri girilir. Bu adımları takip edip İnteraktif Vergi Dairesi şahıs şirketi kurma başvurunuzu tamamlamanızı takiben birkaç gün içinde yoklama tarihini bildiren bir SMSgönderilir. Bu yoklama için belirttiğiniz adrese gelen memura kira sözleşmesini ya da tapu fotokopisini mutlaka sunmanız gerekir. Bu aşamanın ardından şahıs şirketi kurma süreci tamamlanmış olur. Başvuru yaptığınız internet sayfasına girerek şirketinize ait vergi levhasının çıktısını alabilirsiniz.
E-Ticaret İçin Şahıs Şirketi Kurmak E-ticaret yapmak için şirket sahibi olmak zorunludur. Çünkü şirket kimliğine sahip olmayan girişimler, sattıkları ürün için fatura düzenleyemezler. Bu da yasa dışı bir durumdur.
Şahıs şirketi kurma, düşük maliyetli olması ve pratikliği nedeniyle e-ticaretle uğraşmayı düşünenlere tavsiye edilebilecek bir yöntemdir. Fakat bunun küçük ve orta ölçekli işletmeler için geçerli olduğunu da ekleyelim. Çok büyük satış rakamlarına ulaşmayı öngörüyorsanız yüksek oranları vergilerden kaçınmak için diğer şirket türlerini de alternatif olarak göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.
|