ForumaGir.Com Aşk ,Siyaset ,Sanat ,Edebiyat ,Sinema ve Genel Sohbet için ForumaGir http://www.forumagir.com/ |
|
Capsicum annuum http://www.forumagir.com/viewtopic.php?f=84&t=647 |
1 sayfadan 1. sayfa |
Yazar: | admin [ 04 Eyl 2011, 11:07 ] |
İleti başlığı: | Capsicum annuum |
Capsicum annuum Binominal adı Capsicum annuum L. Capsicum annuum, patlıcangiller (Patlıcangiller) familyasından anavatanı Güney ve Orta Amerika olan sebze ve baharat olarak kullanılan bir tarım bitkisi. Morfoloji Çok yıllık bir bitki olmasına karşın bir yıllık bitki olarak yetiştirilir. 0.5–1.5 m'ye kadar uzanan türün sık dallı bir yapısı vardır. Yapraklar yumurtamsı ya da mızraksı yumurtamsı biçimde kenarı düz olup rengi yeşil ya da mordur. Yaprak koltuğundan çıkan tekli ya da ikili çiçeklerin beş taç yaprağı ve çanak yaprağı bulunur. Başlangıçta yeşil renkli olan meyve olgunlunlaştığında kırmızıya döner. Diğer yandan bazı çeşitlerde meyve rengi sarı, mor ya da kahverengi olabilir. Yetiştirme [değiştir] Gıda [değiştir] Capsicum annuum türünün çok sayıda varyete ve kültivarı vardır. Tat özelliklerine göre tatlı biberler, acı biberler ve yarı acı biberler olmak üzere üç grubu ayrılır. Tatlı biberler sıklıkla yapımı kolay hazır gıdalarda kullanılır. Biberin renkli görünümü gıdanın görsel albenisini artırır dolayısıyla iştah artırıcı etki yapar. Ancak özellikle acı biber içeren besinler ağızda kalıcı bir tat bırakır. Bu olay biberin içerisindeki kapsinoideslerin varlığından kaynaklanır. Acı biberde bulunan kapsaisin maddesi yutulduğunda yanma hissi yaratır. Yanma hissi maruz kaldıktan itibaren birkaç saat sürebilir. Biberlerin Hikâyesi Nedir? Biberlerin Capiscum şemsiyeleri tatlı dolmalık biberden (kırmızı, sarı, yeşil ve mor) acı kırmızıbibere kadar birçok çeşit barındırır. Acı biberlerin birkaç çeşidi vardır ve her biri lezzet, acılık yoğunluğu bakımından farklıdır. Biberin acısının yarattığı sızı capsai cionid diye adlandırılıp ağız ile boğaz içerisinde ki acı reseptörlerini uyarmasından meydana gelmektedir. Capsaicin başlıca capcai cinoiddir ve biberlerde çeşitli seviyelerde bulunmaktadır. Kimyacı William Scoville biberlerdeki capsaicin miktarına bakarak acı sıralaması ölçeğini geliştirmiştir. Habanero çeşitleri 350,000′lere çıkarken dolmalık biberlerin sıralaması sıfırdır(capsaicin yok). Genel olarak acı biberler daha yumuşaktır çünkü boyutlarına orantılı olarak daha az tohum ve beyaz zar (biberin en acı yeri) içerirler. Birçok biber çeşidi kuru, taze ve konserve olarak bulunmaktadır. Biberlerin Tarihi 6000 yıl önce Orta ve Güney Amerika’da biberlerin kökeni bulunmuştur. Kristof Kolomp 1493′de biber tohumlarını İspanya’ya geri getirmiştir. Biberler Nerede Yetişir? Çin, Türkiye, İspanya, Romanya, Nijerya ve Meksika dolmalık biberlerin ana üreticileridir. Hindistan, Meksika, Endonezya, Çin ve Kore acı biber üretiminde liderdir. Neden Biber Yemeliyim? Biberler C vitamini bakımından zengin, beta-karaten ve B vitamini bakımından da iyi kaynaklardır. Aynı zamanda iltihap azaltıcı fotokimyasal flavonoidler ve capsaicinoidler içerirler. Doğal İlaçlar Soğuk ayaklarınızı her bir çoraba bir tutam Arnavut biberi koyarak ısıtın. Boğazınız ağrırken yutmak isteyeceğiniz son şeyin acı bi- ber olduğunu düşünebilirsiniz ama Arnavut biberinin iltihabı önleyi- ci etkileri belki de ağrıyı yatıştırabilir. Tam Bir Hayat Kurtaran! CİLT KANSERİ: Acı capsaicinoidlerin yanı sıra diğer capsoi- cinoidler de sağlığa yararlıdırlar. Fareler üzerinde ki bir çalışmada tatlı biberdeki capsiatenin deri kanseri hücrelerinin ölümüne (apopto- sis) neden olduğu gözlemlenmiştir. PROSTAT KANSERİ: Prostat kanserli farelere yedirilen kır- mızıbiberde bulunan capsaicinin negatif ve pozitif androjen prostat kanseri hücreleri üzerinde çoğalmayı önleyici etkileri bulunmaktadır. KİREÇLENME: El kireçlenmesi için değerlendirilen on yedi LCLiaVI yangıncı ıvwıunnauıı omteklenmiştir. Güncel capsaicin (acı biberde ki fotokimyasal) kremi de bunlardan biridir. |
1 sayfadan 1. sayfa | Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |