Sistem saati: 29 Mar 2024, 09:47

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]




 1 sayfadan 1. sayfa [ 1 ileti ] 
 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: HAŞHAŞIN FAYDALARI NELERDİR?
İletiTarih: 24 May 2017, 19:27 

Kayıt: 11 Eyl 2011, 12:53
İleti: 196
haşhaş.jpg
haşhaş.jpg [ 118.12 KiB | 6126 defa görüntülendi ]


Haşhaş, çiçekli bitkilerden gelincikgiller familyasındaki Papaver cinsini oluşturan, iki ya da çok yıllıklı bir bitki türüdür. Haşhaşın yenilebilen bir bölümü ve yenilemeyen, yenilse bile sağlığa zararı dokunabilen bir bölümü bulunmaktadır. Haşhaşın kaba kısmının zehirli ilaç etkisi gösteren bir özelliği vardır ve haşhaşın bu bölümüne afyon ismi verilmektedir. Haşhaş, uyuşturucu ve sakinleştirici özelliklere sahip bir bitkidir. Tıbbi alkaloit kaynağı olan haşhaş, morfin gibi kimyasal madde içermektedir ve haşhaş içermiş olduğu bu kimyasal sayesinde, eski zamanlarda ilaç olarak ya da keyif veren, sakinleştiren madde olarak kullanılmıştır.

Eski Mısır medeniyetinde doktorlar hastalarına, ağrılarını dindirmesi amacı ile haşhaş tohumu kullandırmıştır. Haşhaş tohumu az miktarda morfin ve kodein içermektedir. Morfin ve kodein kimyasalları ise günümüzde ağrı kesici ilaç üretiminde kullanılmaktadır. Fakat haşhaşın üretilmesi yasal olmayan bölümü uyuşturucu, sakinleştirici ve morfin özelliği göstermektedir ve bu bölümü eroin üretiminde kullanılmaktadır. Fakat bu yasal bir işlem değildir ve yasaktır.

Haşhaş yağı, yemeklerde, salatalarda sos olarak ya da margarin üretiminde kullanılmaktadır. Bazı kek ya da ekmek türlerinin içine de eklenen haşhaş yağı, kozmetik ve vernik alanlarında da kullanılmaktadır. Haşhaş tohumu ezmesi, kek, hamur işleri, çorba ya da sebze yemeklerinin içinde kullanılmaktadır.



Haşhaş bitkisi, ılık ve sıcak iklimlerdeki toprakları sevmektedir. Avustralya, Türkiye, Hindistan ve Afganistan ise haşhaş bitkisi üretiminde önde gelen ülkelerdir.

Haşhaş tohumu, yüksek oranda yağ içermektedir ve bunun yanı sıra, karbonhidrat, kalsiyum, potasyum, demir ve protein içermektedir. Lif içeriği bakımından zengin olan haşhaş, özel yağ asitleri içermektedir.

Haşhaşın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Haşhaş sakinleştirici etkisi olan çok iyi bir ağrı kesicidir ve günümüzde birçok ilacın ham maddesini oluşturmaktadır. Astım ve mide hastalıkları tedavisinde kullanılan haşhaş, göz bozukluklarının tedavisinde de etkilidir. Haşhaş, ağız yaralarına karşı korur, kabızlığı giderir ve uyku problemlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Kalp sağlığını koruyan haşhaş kemik sağlığını da korur ve beyin fonksiyonlarını düzenler. Haşhaş, cilt enfeksiyonlarına ve egzamaya karşı cildi korur, cildi temizler, kırışık oluşumunu önler. Saç sağlığını koruyan ve kepek oluşumunu önleyen haşhaş, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Haşhaş, kolesterolü düzenler, kan hücreleri, arter ve damar sağlığını korur, tansiyonu dengeler. Kalp krizi ve felç riskini düşüren haşhaş, böbrek taşı oluşumunu önler. Sinir sistemini sakinleştiren haşhaş, insomnia gibi uyku problemlerini gidermeye yardımcı olur. Vücut için gerekli enerjiyi sağlayan haşhaş, hücre yenilenmesini sağlar, meme kanseri riskini azaltır ve tüm vücut sağlığını destekler.

1.Ağız Yaraları



Bir Hindistan tıp sistemi olan Ayurveda disiplinine göre, ağız ülseri, vücudun aşırı derecede ısınması sonucu oluşmaktadır. Fakat, haşhaş tüketimi vücut üzerinde serinletici etki göstermektedir. Bundan dolayı, haşhaşın ağız yaralarını iyileştirildiği düşünülmektedir.

2.Kabızlık




Haşhaş tohumu, çok fazla miktarda lif içermektedir ve haşhaşı yemeklerinizi içine ekleyerek kabızlık sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Haşhaş içeriğinde bulunan lif yardımı ile sindirim sistemi sağlığını korumaktadır.

3.Kaliteli Uyku ve İnsomnia



Uyku problemleri, insomnia ya da yorgunluk gibi sağlık sorunları yaşayan kişiler için, haşhaş bitkisi oldukça faydalıdır. Bir miktar haşhaş tohumu özü ile bir miktar şekerin karıştırılıp tüketilmesi, daha sağlıklı ve derin bir uyku uyumaya yardımcı olacaktır. Çünkü haşhaşın rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır.

4.Kalp Sağlığı


Haşhaş tohumu, bir özel yağ asiti olan linoleik asit bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Linoelik asit ise, kandaki kötü kolesterol riskini azaltır ve dolayısı ile kalp sağlığını korur ve destekler. Kalp krizi ve diğer kalp hastalıklarına karşı koruyan haşhaş, aynı zamanda kalbi güçlendirir.

5.Kemik Sağlığı


Kalsiyum, fosfor ile birlikte kemik sağlığını önemli ölçüde korumaktadır. Haşhaş tohumu, manganez içermektedir ve kemik hasarına karşı koruyan bir protein olan kolajen içermektedir. Kemik ağrılarını hafifleten haşhaş, çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır ve kemikleri güçlendirir, osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur.



6.Beyin ve Sinir Sistemi



Kalsiyum, demir ve bakır gibi mineraller haşhaş tohumu içerisinde bulunmaktadır. Bu üç mineral, beyin kimyasallarını düzenler ve beyin hücrelerinin gelişimini destekler. Sinir sistemini rahatlatıcı etkisi olan haşhaş, içermiş olduğu alkaloidler sayesinde sinir hastalıkları tedavisinde büyük yardımcıdır.

7.Bağışıklık Sistemi


Bağışıklık sisteminin zayıflamasının temel sebebi,vücutta çinko miktarının azalmış olmasıdır. Haşhaş tohumu tüketildiği zaman ise, vücuda büyük miktarlarda çinko alınmış olur. Çünkü haşhaş tohumu zengin çinko kaynağıdır. Bundan dolayı haşhaş, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücre dayanıklılığını yükseltir. Haşhaş tohumu demir bakımından da zengindir. Demir ise, vücuttaki kan hücrelerinin oksijen taşımasına yardımcı olmaktadır. Yani dolayısı ile demir hem bakterileri ile mücadele eden, hem de bağışıklık sistemini güçlendiren ve destekleyen bir minerallerdir.

8.Cilt Sağlığı ve Güzelliği

Mirror reflection of a beautiful young woman with clean and soft skin smiling

Haşhaş tohumu, cilt enfeksiyonlarına karşı koruyucu ve etkili olduğu bilinen doğal bir tedavi edicidir. Özellikle, cilt kızarıklık sorunları, ciltteki kuruluklar ve döküntüler gibi cilt sorunlarına karşı iyileştirici etkisi olan haşhaş tohumu, anti-iltihap bileşenler içermektedir. Bu özelliği ile haşhaşa cilt enfeksiyonlarına karşı koruyucu etki kazandırmaktadır. Cilt yanıklarını tedavi eden haşhaş tohumu, egzema gibi cilt sorunlarına karşı hem koruyucu hem de tedavi edicidir. Yüksek miktarda linolenik asit içeren haşhaş tohumu, süt ya da su ile karıştırılarak macun haline getirilip cilde uygulandığında ciltte oluşan kızarıklık ve yanıkları iyileştirmeye yardımcı olur. Haşhaş aynı zamanda kırışıklık oluşumunu önler ve cildi temizlemeye yardımcı olur.

9.Saç Sağlığı ve Güzelliği




Birçok saç problemine karşı koruyucu ve tedavi edici özelliği olan haşhaş, saç dökülmesi, kepek oluşumu, saç köklerinin zayıflaması gibi saç sorunları ile mücadele eder. Saçları dış etkenlere ve kimyasallara karşı koruyan haşhaş tohumu, iyi bir doymamış yağ asidi kaynağıdır ve kalsiyum, çinko ile magnezyum gibi mineraller içermektedir. Bu bileşenler ise saç sağlığını destekleyen bileşenlerdir. Haşhaş tohumu içermiş olduğu özel yağ asitleri sayesinde saç derisini besler ve kepek oluşumunu önler. Tüm bunların yanı sıra haşhaş, saçların uzamasını sağlamaktadır.

10.Kardiovasküler Sağlık



Oleik asit ve lif bakımından iyi bir besin kaynağı olan haşhaş, kandaki kötü kolesterol düzeyini (LDL) azaltmaya ve iyi kolesterol düzeyini ise yükseltmeye yardımcı olmaktadır. Yağ asitleri bakımından zengin olan haşhaş tohumu, koroner arter hastalıklarına karşı korur ve felç riskini azaltır. Çok iyi bir bakır minerali kaynağı olan haşhaş, içeriğindeki bu bakır minerali yardımı ile vücudun kırmızı kan hücresi üretmesini sağlamaktadır. Potasyum, kalp ritmini düzenleyen ve tansiyonu ayarlayan özel bir mineraldir. Haşhaşın yapısında ise iyi miktarda potasyum bulunmaktadır. Bundan dolayı haşhaş, tansiyonu dengelemeye yardımcı olmaktadır.

11.Meme Kanseri



Haşhaş tohumu, oleik asit içermektedir. Oleik asit ise, meme kanserine sebep olan genlerin ve hücrelerin aktiviteleri engeller, çoğalmalarını önler.

12.Enerji Kaynağı




Demir içeriği bakımından zengin olan haşhaş, omega 3 yağ asitleri ve karbonhidrat bakımından da zengindir. Haşhaşın yapısında bulunan bu bileşenler ise, vücut için gerekli olan enerjiyi sağlamaktadır. Demir minerali aynı zamanda, oksijenin vücut içinde dağılımını gerçekleştirir ve kasların hareket edebilmesi için ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.

13.Böbrek Taşı




Haşhaş tohumu, oksalat içermektedir. Oksalat, kalsiyumun emilimini azaltıcı etki göstermektedir. Bundan dolayı haşhaş, böbrek taşı oluşumunu önlemektedir.

14.Hücre Yenileyici

Anemia-

Çok iyi bir çinko kaynağı olan haşhaş, içeriğindeki bu çinko minerali sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlar ve yeni hücrelerin oluşumunu sağlayan proteinlerin üretilmesini destekler.

Fazla Miktarda Haşhaş Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?

Diğer kabuklu besinlere göre en az alerjik özellik gösteren bitki haşhaştır. Çok fazla miktarda yememek kaydı ile hamileler ve çocuklar güvenle tüketebilmektedirler.
Uyuşturucu ve sakinleştirici etkisi olan haşhaş, çok fazla miktarda tüketildiği takdirde, halsizlik, bitkinlik, kusma ve baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin yaşanmasına sebep olabilir.
Haşhaş bitkisinin, tarımı yapılması ve üretilmesi yasak olan bölümünü tüketmek, uyuşturucu madde tüketmek ile aynı etkiyi göstereceğinden, bağımlılık yapar ve devamında hayati tehlike yaşanmasına sebep olur.
Besin Değerleri

Besin Kaynağı Besin Değeri Tavsiye Edilen Günlük Miktar
Enerji 525 Kcal % 26
Karbonhidrat 28.13 g % 22
Protein 17.99 g % 32
Toplam yağ 41.56 g % 139
Kolestrol 0 mg % 0
Lif 19.5 g % 51
Vitaminler
Folat 82 µg % 20
Niasin 0.896 mg % 5.5
Pantotenik asit 0.324 mg % 65
Piridoksin 0.247 mg % 19
Riboflavin 0.100 mg % 8
Tiamin 0.854 mg % 71
Vitamin A 0 IU % 0
Vitamin C 1 mg % 2
Vitamin E 1.77 mg % 12
Vitamin K 0 mg % 0
Elektrolitler
Sodyum 26 mg % 2
Potasyum 719 mg % 15
Mineraller
Kalsiyum 1438 mg % 144
Bakır 01.627 mg % 181
Demir 9.76 mg % 122
Magnezyum 347 mg % 87
Manganez 6.707 mg % 292
Fosfor 870 mg % 124
Selenyum 13.5 µg % 24
Çinko 7.9 mg % 72


Çevrimdışı
 Profile bak Özel mesaj gönder  
 
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
 
 1 sayfadan 1. sayfa [ 1 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]


 

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

 

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Git:  

cron
phpBB skin developed by: phpBB Headquarters
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group