Sistem saati: 18 May 2024, 14:08

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]




 1 sayfadan 1. sayfa [ 1 ileti ] 
 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: BiR YAZAR ve BiR KiTAP - Elif ŞAFAK & İSKENDER
İletiTarih: 07 Eyl 2011, 04:50 

Kayıt: 16 Ağu 2011, 09:13
İleti: 44


Elif Şafak 1971'de Strasbourg'da doğdu. Türkiye'ye dönmeden önce, İlk gençlik yıllarını İspanya'da geçirdi. Yayımlanan 5 romanı bulunmaktadır. Amerika'da İngilizce olarak yazdığı son romanı "THE SAINT OF INCIPIENT INSANITIES"; Farrar, Straus & Giroux (ABD) Yayınevi tarafından 2004 sonbaharında basıldı.



Şafak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları ile tamamladı. ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını yaptı. Uzmanlığını Çağdaş Batı Politik Düşüncesi üzerine ve buna ek olarak Orta Doğu Çalışmaları üzerine yoğunlaştırdı. Şafak'ın akademik geçmişi Ortadoğu ve Batı, İslamiyet ve modernizm üzerine eleştirel bakışla yazılmış, toplumsal cinsiyet bilincine sahip, birden fazla disiplinle yoğrulmuş, tekrar tekrar okunacak yapıtlarla beslenmiştir.

Elif Şafak'ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkında "Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Kadınsılık-Döngüsellik" başlığıyla yazdığı yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi. Şafak, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde de "Türkiye ve Kültürel Kimlikler", "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler verdi.

Şafak, ilk defa 2002 yazında, Five Colleges Women's Studies Research Center tarafından dünyanın farklı bölgelerinden seçilmiş edebiyat akademisi üyelerinden biri olarak Amerika'ya geldi. 2003-4 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu. Burada "Ortadoğu'da Marjinal Kimlikler" ve "Kadın Üzerine Kadın Edebiyatı: Doğu ve Batı Çatışması" dersleri verdi. Şafak halen, Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır. "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya'da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler vermektedir.

Elif Şafak; mücadeleci, açıksözlü, aydın kimliği ile Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir.

kişisel web sitesi: www.elifsafak.net




Bilgi
Elif Şafak Şu Hayatta İnsan En Çok Sevdiklerini Acıtır… En Derin Yaralar Ailede Açılır, Kabuk Tutsa Bile Kanar Hikâye, İçten İçe... Aşkı Aramadan Evvel, Düşün Bir, Ya Benden Nasıl Bir Âşık Olur? İnsanın Sevdası Karakterinin Yansımasıdır. Sen Kavgacı İsen, Ha Bire Öfkeli, Aşkı Da Bir Cenk Gibi Yaşarsın. Gönlü Pak Olanın Sevgisi De Saf Olur. Şu Hayatta İnsan En Çok Sevdiklerini Acıtır. En Derin Yaralar Ailede Açılır, Kabuk Tutsa Bile Kanar Hikâye, İçten İçe... Attığımız Her Adım, Yaptığımız Her İşte Kendimizi Yansıtırız. Budur Çözülmesi Gereken Bilmece...

Okuyucu Yorumları

Güneşi Gördüm-2

Elif Şafak´ı Araf ile keşfettim, Mahrem´i çok beğendim, Bit Palas, Baba ve Piç ve Aşk´ı severek okudum. İskender´den beklentim yüksekti. Belki bu beklenti yüksekliği nedeniyle romanı hiç sevmedim. Nerde o Mahrem veya Aşk´ın dili, nerede İskender´inki.
Bir köşe yazarı demiş ya "Mahsun Kırmızıgül filmleri gibÿ" diye, ben de üzülerek katılıyorum bu yoruma. Her akla gelen konu işlenmeye çalışılmış. Belki bir ilk roman olsaydı "eh!" denip geçilirdi ama Elif Şafak için bir "eh" diyemiyorum.
Roman örgüsü hiç yaratıcı değil, karakterler sıradan, yaşananlar bugüne dek bir çok romana veya filme konu olmuş.
İnşallah pop kültürün kurbanı olmaz Elif Şafak.


Hayal Kırıklığı
22.08.2011

Elif Şafak´ın tüm romanlarını okumuş biri olarak en kötü romanı olduğunu yazabilirim.Dili fazlaca basit,sıradan bir gurbetçi aile hikayesi.Tamamen ticari kaygılarla yazılmış.Roman kahramanlarından Zişan ve kitabın sonunda ortaya çıkan gerçek bile oldukça eğreti duruyor.Önceki romanları dikkate alındığında bu romanın baş kahramanı her yönüyle Cemile olmalıydı bence.


berbat
13.08.2011

Son zamanlarda ne köşe yazılarını okumaya değer buluyorum ne de kitaplarını.Eski zengin dil yok artık.Popüler kültürün yazarı olmayı başardı sonunda kısa zamanda kitap yazarak.
13 olumlu , 2 olumsuz puan aldı.


Son derece ticari
eleştiren: en iyisi kitap - 08.08.2011

Baba ve Piç´ten sonra bir daha okumayacaktım Elif Şafak sonra İskender´i mutlaka oku dedikleri için okudum. Yazık hayal kırıklığı. Tamamen ticari niyetle yazılmış bana kalırsa. Aralıksız arka arkaya kitaplar çıkarmasıda düşündürücü tabi. Bir kitabı çok beğeni alıp satılınca yazarlar ne yazarsak yutar okuyucu zihniyetinden vazgeçmeli.
18 olumlu , 3 olumsuz puan aldı.

hangisi!?
28.07.2011

Pinhan´ı yazan edebiyatçı ile İskender´i yazan kişinin aynı insanlar olduğuna inanabilmek mümkün değil gerçekten. bir yerde bir terslik var.
17 olumlu , 4 olumsuz puan aldı.


Eleştiren: "MuratŞahin"
27.07.2011

İskender

Bit Palas, Araf, Baba ve Piç gibi Elif Şafak romanlarının birinci sınıf olduğu kabul edilirse İskender maalesef ikinci sınıf. Nabokovian anlamda ikinci sınıflık Şafak´ın kendini hızlı tükettiğini düşündürtüyor. Edebiyat lezzeti olarak eksik. Polisiye örgüsü hiç fena değil. Ancak dini göndermeler ve gizemseverlik sanki roman konusu ne olursa olsun bu konulara değinme ihtiyacı varmış izlenimi veriyor. "Herkesin" seveceği bir roman 200 bin basan bir romanın başka türlü olması beklenmez zaten. Bir günde okunuyor tıpkı J.C.Grangé kitapları gibi. Keşke eski Elif Şafak diye biri mümkün olsaydı. Severdik...


Çevrimdışı
 Profile bak Özel mesaj gönder  
 
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
 
 1 sayfadan 1. sayfa [ 1 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]


 

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

 

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Git:  

phpBB skin developed by: phpBB Headquarters
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group